e-waste: Tot el que un un desenvolupador o científic TIC hauria de saber

e-waste: Tot el que un un desenvolupador o científic TIC hauria de saber

L’anunci d’un nou telèfon intel·ligent o dispositiu digital és el preludi de la producció de més tones de residus electrònics (RAEE, e-escombraries o e-waste). Aquestes deixalles electròniques sovint es dipositen incorrectament en les escombraries comunes, en lloc de separar-se en contenidors adequats que faciliten la recuperació de materials tòxics i metalls valuosos.

Comencem a prendre consciència dels problemes que les deixalles electròniques poden generar a la nostra salut i al medi ambient. No obstant això, la majoria de nosaltres encara no estem prou motivats per a prendre part activa a revertir la situació.

El passat 18 de novembre la revista IEEEAccess va publicar l’article “e-waste: Everything an ICT Scientist and Developer Should Know” (e-waste: Tot el que un un desenvolupador o científic TIC hauria de saber) redactat pels professors Ana Pont, Antonio Robles i José A. Gil, tots ells membres del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors (DISCA)

L’objectiu d’aquest article és contribuir a augmentar la motivació per gestionar adequadament els RAEE o e-waste, en assenyalar el problema significatiu que representa les escombraries electròniques i les seves implicacions socials i ambientals. Els professors van triar aquest fòrum en el qual els investigadors multidisciplinaris en TIC de tots els països accedeixen regularment per a explicar els greus problemes als quals estem exposats quan no fem un ús responsable i correcte de la tecnologia.

En aquest article, també examinen la composició dels dispositius electrònics contemporanis i les possibilitats i dificultats de reciclar els elements que contenen.

Com a investigadors, les seves contribucions en la ciència els permeten trobar solucions als problemes actuals i dissenyar dispositius intel·ligents cada vegada més potents. Al costat d’això, els investigadors responsables han de ser conscients dels efectes negatius que ens causa la indústria tecnològica i, en conseqüència, assumir el seu compromís amb dissenys i desenvolupaments més sostenibles.

Per tant, el coneixement dels problemes de les deixalles electròniques és crucial també en el món científic. Els investigadors haurien de considerar aquest problema i contribuir a minimitzar-lo o trobar noves solucions per a manejar-lo. Tal com afirmen en el seu document, “aquests han de ser els desafiaments addicionals en els nostres projectes”.

Pots accedir a l’article complet (en anglès) aquí

FIGURE 3. Elements and composition of a PCB. Red colour means hazardous elements.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ninguna valoración todavía)
Loading...