Entrevista a Rafa Sánchez, antic alumne de l’escola, becat pel programa Fulbright

Entrevista a Rafa Sánchez, antic alumne de l’escola, becat pel programa Fulbright

Fins el pròxim dia 12 de gener de 2021 està obert el termini sol·licitar una de les 16 Beques Fulbright d’Investigació Predoctoral per a dur a terme investigacions predoctorals en universitats o centres d’investigació dels Estats Units en qualsevol disciplina durant un període d’entre sis i dotze mesos.

Les beques poden ser sol·licitades per persones amb titulació superior i nacionalitat espanyola que estiguen realitzant el doctorat a Espanya i que vulguen desenvolupar projectes d’investigació predoctoral als Estats Units. En l’actualitat, un dels egressats de la nostra escola, Rafa Sánchez, està preparant-se per a gaudir de la seua beca Fulbright a partir de tardor del 2021 i quina millor manera de conéixer els detalls que a través de la seua experiència, tal com va succeir l’any passat amb un altre antic alumne de la ETSInf Cecilio César Tamarit qui també va obtindre aquesta reconeguda beca.

Quan vas prendre la decisió de presentar la teua candidatura a les beques Fulbright i per qué?

La decisió la vaig prendre en finalitzar el tercer curs del grau. Un dels professors que vaig tindre, Javier Jaén, va ser Fulbrighter i ens va parlar de l’existència de les beques Fulbright. Jo sempre havia tingut com a objectiu estudiar als Estats Units en algun moment i, després d’informar-me, em va semblar que el programa Fulbright era una bona manera de fer-ho.

Qué passos has hagut de donar per a presentar la teua candidatura?

El procés de preparació de la sol·licitud és un procés que cal prendre’s amb calma i antelació. La convocatòria de la Beca Fulbright d’Ampliació d’Estudis obri, normalment, al gener de cada any i es manté oberta fins a abril del mateix any. No obstant això, jo recomanaria que es començara a preparar abans de l’inici de la convocatòria. Cal preparar un projecte de beca que cohesione tot el que has fet amb anterioritat i el que vols fer en el futur si et donen la beca. Personalment, donar amb un projecte de beca que complira amb els requisits esmentats em va costar uns mesos, però al final tot va vindre rodat i ho vaig escriure quasi instantàniament.

També és un requisit imprescindible examinar-se del TOEFL o el IELTS i obtindre una nota mínima que depén dels estudis que es vulguen cursar amb la beca. Per tant, és important també preparar l’examen amb la suficient antelació per a tindre’l tot preparat.

Finalment, la sol·licitud ha d’incloure tres cartes de recomanació de persones (preferiblement de l’entorn acadèmic) que et coneguen bé i que facen veure a la Comissió Fulbright qui eres realment. Normalment això se sol demanar a professors que t’hagen fet classe en algun curs i amb els quals tingues bona relació, per tant, és recomanable que se’ls avise amb temps perquè puguen planificar-se i escriure una bona carta.

Com es duu a terme la selección?

La selecció es duu a terme en dues fases. En la primera, la comissió valora la sol·licitud, que inclou el projecte de beca, l’expedient acadèmic, l’examen d’anglés i les cartes de referència. Es comproven les sol·licituds que no complisquen amb algun requisit i les restants s’ordenen per nota mitjana de l’expedient. Després d’ordenar-les, les 100-110 sol·licituds amb nota més alta es classifiquen per a la segona fase.

La segona fase del procés de selecció consisteix en una entrevista personal davant un comité expert en la disciplina dels estudis que vols cursar. El comité es llegirà prèviament el projecte i en l’entrevista busquen conéixer a la presona darrere d’ell. De tots els preseleccionats al voltant d’uns 20 solen aconseguir la beca.

Com et vas sentir quan vas saber que te l’havien concedida?

Després de tot el treball, que et diguen que has sigut seleccionat és un xoc que et dura uns dies. Més encara per a mi, tenint en compte que la primera vegada que vaig intentar aconseguir una beca Fulbright vaig quedar proposat com a suplent després de l’entrevista personal. Amb el pas dels dies, l’assimiles, el celebres amb la teua gent més pròxima i tornes de nou a la terra, per a continuar preparant papers. La beca Fulbright no acaba en el moment en el qual te la concedeixen, a partir de llavors als seleccionats encara ens queda un any de treball per davant.

Qué ofereix el programa Fulbright a les persones becades?

El programa Fulbright d’ampliació d’estudis ofereix unes condicions que cap altra beca pot oferir. De fet Fulbright es autodescribe com “més que una beca”. A part de pagar fins a 35.000$ en concepte de matrícula, donar-te un estipendie mensual que pot arribar a 2.500$, la bossa de viatge i l’assegurança mèdica, Fulbright és l’únic programa d’intercanvi cultural i científic avalat pels governs dels Estats Units i Espanya. Per tant, tens assessorament personalitzat abans del període de gaudi de la beca i una xarxa de suport una vegada eres allí. A més de tindre accés a tots els esdeveniments exclusius que s’organitzen per als becaris Fulbright de tot el món.

Qué esperes tu d’aquesta beca? Qué creus que t’aportarà aquesta experiència?

Ja ho he comentat. Fulbright és més que una beca, així que espere tant del programa com el programa espera del meu. A part de tindre l’oportunitat d’estudiar en universitats capdavanteres a nivell mundial, jo espere també poder conéixer de prop la cultura estatunidenca i poder actuar com a ambaixador de la nostra.

Cuándo prevés l’inici?

L’inici està previst per a la tardor de 2021, si la pandèmia ens ho permet. Esperem que sí. La majoria d’universitats dels EUA comencen les classes a principis de setembre, així que a mitjan agost 2021 siga la meua eixida d’ací.

Qué consell donaries als alumnes i alumnes de ETSINF que estén pensant a presentar-se a una beca internacional com ésta?

El consell és que si li ho estan pensant, l’han d’intentar. Vull recalcar que la nota mitjana de l’expedient no és un impediment, en cap lloc hi ha establit un mínim per a poder sol·licitar-la i, encara que et rebutgen, en el camí hauràs aprés un munt de coses útils per al futur, com per exemple, escriure un projecte de beca amb tots els detalls que això comporta.

D’altra banda, també els diria que busquen ajuda i que no tinguen objecció a fer-ho. Bé en professors de confiança, com vaig fer jo, o bé consultant a becaris Fulbright que ja hem passat pel procés de selecció. En general, tots els becaris sabem com de complicat pot ser fer una bona sol·licitud i sempre estem disposats a ajudar.

 

En aquesta breu introducció de vídeo, Rafa Sánchez ens parla de l’esperit que impregna les prestigioses beques Fulbright:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ninguna valoración todavía)
Loading...