Demà comença el curs d’estiu: Fake news i postveritat de la Càtedra de Transparència UPV

Demà comença el curs d’estiu: Fake news i postveritat de la Càtedra de Transparència UPV
  • La detecció d’informació falsa i la verificació de continguts protagonitzen un curs pràctic, del 19 al 21 de juny a Xàbia, dirigit a perfils multidisciplinaris.
  • Pedro Duque, Baltasar Garzón, Hervé Falciani, Lorena Baeza, Nacho Calle i Juan Carlos Iglesias són alguns dels participants en la Jornada amb la qual es tancarà el curs, centrat en l’educació digital davant la desinformació.

La Càtedra de Transparència i Gestió de Dades UPV ha obert la inscripció a la quarta edició de l’Escola d’Estiu, que com a novetat se celebrarà en el municipi de Xàbia, del 19 al 21 de juny.

El lema de la present edició és “Deconstruint la realitat. Impacte de les fake news i la postveritat” i ha sigut coorganitzada al costat de la Universitat Oberta de Catalunya, UOC, i el Ajuntament de Xàbia. El curs sorgeix del marc de col·laboració establit entre la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, participació i Cooperació, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica (ETSINF) i el Màster Universitari en Gestió de la Informació (MUGI) de la Universitat Politècnia de València.

Eines digitals davant la desinformació

Els tallers de l’escola d’estiu se celebren de dimecres 19 a divendres 21 de juny en CREAMA, la sala polivalent del Ajuntament de Xábia i seran impartits pels professors Tomás Saorín, Pere Masip, Silvia Martínez i Alexandre López-Borrull i per l’autora de Barriblog, la professora Mariluz Congosto . En les sessions es abordaran exemples i casos pràctics de com es pot detectar informació falsa en diferents contextos: xarxes socials, notícies, dades, visualitzacions, entre altres.

També treballaran la verificació de continguts amb l’ús de Wikipedia i wikidata, eines per a detectar bots, per a analitzar continguts i combatre la desinformació i les notícies falses, així com possibles procediments d’actuació davant fake news.

El curs d’estiu es dirigeix especialment a professionals de la comunicació, periodisme, gestors de xarxes i mitjans socials, professionals de l’àmbit de la justícia, tècnics municipals que exercisquen tasques de comunicació, així com qualsevol persona interessada per aquestes qüestions. El cost del taller està subvencionat parcialment per la Càtedra de Transparència i Gestió de Dades UPV. Pots accedir al formulari d’inscripció i al detall dels tallers ací: http://bit.ly/ctestiu19talleres

La influència de les fake news i postveritat a debat

El divendres 21, a la vesprada, conclourà el curs amb una Jornada on es debatrà sobre la influència davant l’opinió pública de les fake news i la posverdad i com es combat a la desinformació des de diferents àmbits.

Experiències que aniran des del periodisme de verificació de dades que realitzen els periodistes Nacho Calle de Maldita.es i Lorena Baeza, de Newtral; ; la detecció antifrau amb Hervé Falciani, la desinformació en l’àmbit jurídic amb el magistrat Baltasar Garzón o en l’àmbit de l’hostaleria i el turisme al costat del restaurador, Juan Carlos Iglesias. Aquesta jornada tindrà lloc també en CREAMA a la seua sala polivalent i és d’accés gratuït prèvia inscripció en aquest enllaç http://bit.ly/ctestiu19jornada

La Jornada serà inaugurada per la Directora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica, Silvia Terrasa al costat de José Chulvi, alcalde de Xàbia i serà clausurada pel Ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque acompanyat per la Vicerectora de Recursos Digitals i Documentació de la UPV, Virginia Vega i per el Director d’estudis de Ciències de la Informació i Comunicació de la UOC, Jordi Sánchez Navarro.

Pots ampliar tota la informació sobre el curs i la Càtedra en la web: http://www.ctranspa.webs.upv.es/

Inscripció tallers 19-21 Juny: http://bit.ly/ctestiu19talleres

Inscripció Jornada 21 de juny: http://bit.ly/ctestiu19jornada

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ninguna valoración todavía)
Loading...