Exposició espai.inf: Procés d’elaboració dels murals de l’ETSINF

Exposició espai.inf: Procés d’elaboració dels murals de l’ETSINF

L’àrea d’exposicions de l’ETSINF espai.inf en l’edifici 1E acull fins a finals de febrer una exhibició d’imatges sobre el procés d’elaboració dels murals elaborats per l’artista Javier Parra exposats en la planta 1 i 2 del mateix edicio 1E.

L’exposició recull una sèrie d’imatges i fotografies del procés de disseny i elaboració de tots dos murals, així com una sèrie de fotografies de la seua instal·lació en la ETSINF al febrer de 2021.

Al febrer de 2021 es van instal·lar en l’Edifici 1E de la ETSINF dos murals realitzats per Javier Parra on es representa una visió en clau positivista de la ciència i la tecnologia. Tal com defensava el positivisme el mural reflecteix que el coneixement s’obté amb la base de l’experiència i el mètode científic.

Un dels murals (situat en la segona planta de l’edifici) va ser dissenyat per Josep Renau en 1969 durant el seu exili a Berlín. Aquest era un projecte destinat a un complex educatiu i d’investigació en la capital de la llavors RDA (República Democràtica Alemanya), però que mai va arribar a veure la llum. No obstant això, gràcies a que l’esbós final s’ha conservat en l’Arxiu Renau, una versió de 3m d’altura ha pogut ser materialitzada en aquesta Escola.

Aquest mural representa a la classe treballadora com a governant de les forces de la naturalesa i de la tècnica.

En el centre de l’obra apareix una figura seminua d’un jove mirant cap avall. El cap va ser treballat per Renau minuciosament en els esbossos. Les corbes i els colors dins del cap reflecteixen l’aparença d’un ésser humà pensant. La figura sosté un compàs a la mà dreta, i a la mà esquerra agarra una palanca. En el mural apareix també una xarxa de meridians i paral·lels en la part superior esquerra, en la part inferior es pot veure el model de Böhr de l’àtom i envoltant la figura, apareixen formes abstractes que evoquen nebuloses, il·luminacions, flames i cèl·lules neuronals.

Inspirat en l’esmentat mural, des de la paleta de colors, l’estudi de les línies força, la iconografia, l’estudi dels diferents elements i el procés de disseny, es va abordar un procés de disseny d’una nova obra complementant i actualitzant l’original, en un moment en el qual la revolució científic- tècnica ha tingut un impacte decisiu en el desenvolupament de la humanitat, unida a la revolució feminista de començaments del segle XXI.

En aquest cas el protagonisme recau en una dona treballadora i el seu paper en la construcció del futur de la humanitat.

El canvi climàtic, la crisi ecològica, i la necessitat del canvi del model energètic per a salvaguardar el futur del planeta, així com l’estudi de l’univers, són alguns elements incorporats en aquesta segona obra.

Us convidem a descobrir totes aquests matisos en l’exhibició de espai.inf i en els propis murals.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ninguna valoración todavía)
Loading...