La Cátedra GO presenta un informe sobre iniciativas ciudadanas de gestión de datos en el Palau de Cervelló

La Cátedra GO presenta un informe sobre iniciativas ciudadanas de gestión de datos en el Palau de Cervelló

El 22 de febrero al Palacio de Cervelló de València tendrá lugar la presentación del Informe de Identificación y Caracterización de Iniciativas de Datos Generados por la Ciudadanía

Se presentarán 6 proyectos de la Cátedra donde se hará patente el poder de los datos y cómo la sociedad puede generar conocimiento a partir de ellos.

València 20/02/2108.- La Càtedra Govern Obert (Càtedra GO), impulsada por la Universitat Politècnica de València y la Concejalía de Transparencia, Gobierno Abierto y Auditoría Ciudadana del Ayuntamiento de València, presenta el 22 de febrero el Informe de Identificación y Caracterización de Iniciativas de Datos Generados por la Ciudadanía (DGC).

El objetivo de la Cátedra GO es aportar las herramientas que favorezcan el empoderamiento ciudadano. Para ello han construido los mecanismos necesarios para que los datos hablen y sean entendidos, no solo los que la administración pública pueda liberar, desde la Càtedra impulsan que la sociedad civil sea quien decida qué se mide y cómo se hace.

Prácticamente no hay estudios o análisis de este tipo de iniciativas en el contexto europeo, es por ello que la Cátedra ha decidido profundizar en su conocimiento, también porque las Iniciativas de Datos Generados por la Ciudadanía tiene gran potencial como herramientas de empoderamiento ciudadano.  El presente informe de “Identificación y caracterización de Iniciativas DGC (Datos Generados por la Ciudadanía) desde el contexto valenciano” recoge la investigación realizada por Fent Estudi para la cátedra, aportando una primera aproximación sobre la que seguir trabajando y profundizando.

El día 22 de febrero mostrará a la sociedad sus conclusiones, ciudadanos y ciudadanas podrán testear las diferentes iniciativas, auditar el trabajo y retroalimentarse de sus puntos de vista. Por ello el lugar escogido ha sido el Palau de Cervelló, sede del archivo de la ciudad de València. Un lugar repleto de historia y de datos.

Las puertas del palacio de abrirán a las 18:15h para recibir y acreditar a los participantes. A las 18:30h se hará la bienvenida y se procederá a realizar micropresentaciones de los proyectos de la Càtedra Govern Obert y a las 19:30h se mostrará el informe sobre DGC. Se terminará con un vino de honor con productos de comercio justo. Los 6 proyectos que se presentan forman parte de las líneas de trabajo emprendidas por la Càtedra Govern Obert para el ejercicio 2017-2018. La Cátedra es un proyecto que elabora herramientas abiertas para el empoderamiento ciudadanos, desde la propia ciudadanía

Cátedra Govern Obert voto electrónico 1

Resum dels projectes que presentarà la Càtedra Govern Obert el 22 de febrer al Palau de Cervelló:

  • Desenvolupament versió 2.0 d’un assistent virtual en Telegram (chatbot) per a l’accés a informació financera i pressupostaria dels ajuntaments. El projecte se centraria en el desenvolupament d’un assistent virtual (chatbot) per al programa de missatgeria instantània Telegram que siga capaç d’oferir la informació a la ciutadania mitjançant llenguatge natural. D’aquesta manera, els usuaris i usuàries podran adquirir informació pública de forma fàcil, ràpida i confiable.
  • Disseny i implementació d’un sistema automàtic de classificació de missatges intercanviats entre la ciutadania i l’Ajuntament de València per a la definició conjunta de la política pública de transparència i dades obertes. Entenem que la informació generada a través de la interacció entre Ajuntament i ciutadania a través de canals de comunicació com puga ser Twitter poden ser molt útil per a conèixer el que li interessa a la població. D’aquesta manera, es poden convertir en font de dades. Una vegada generat el sistema de classificació es mostren els resultats a través de gràfics comparatius entre els temes que parla la gent i les dades publicades per l’Ajuntament. Amb açò es pot veure si el que estan sol·licitant els ciutadans és el que s’està publicant i promoure l’obertura de les dades des de la demanda de la ciutadania.
  • Desenvolupament d’un bot en Telegram per a l’anàlisi de lletres de cançons de caràcter misogin (misoff). Projecte realitzat juntament amb Les Naus, la Universitat de València i l’IES Malilla. Amb aquest projecte volem involucrar a la població més jove en l’obtenció de dades útils per al seu desenvolupament ciutadà. Aquesta eina farà reflexionar sobre el model cultural de consum alhora que els ensenya a generar i gestionar dades de qualsevol tipus.
  • Migrador. Se cerca recopilar les dades disponibles entorn de la situació de la població estrangera que resideix a València, per a així contextualitzar, facilitar la comprensió d’aquest fenomen per part de la població en la ciutat. Aquestes dades són processades i com a conseqüència és generada una plataforma en línia on tota aquella persona interessada podrà navegar per diferents visualitzacions dinàmiques, en les quals podrà modificar aquells paràmetres que millor s’ajusten als seus interessos, per a així veure d’una ullada tota la informació actualitzada sobre les persones migrants. Les dades són clares i amb ells es poden desarmar arguments nascuts des de la por o la invenció.
  • L’ontologia dels plenaris. El seu objectiu és facilitar l’accés de la ciutadania a la informació que serveix de base en els processos de presa de decisió dels assumptes que afecten les seues vides. Per la seua banda, l’ontologia es converteix en l’eina principal que analitza, classifica i etiqueta de manera uniforme i organitzada aquesta informació; està sent desenvolupada en un format obert d’acord amb la Norma Tècnica d’Interoperabilitat i el catàleg d’estàndards definit pel Govern d’Espanya, a més, ha sigut generada en un format comprensible per ordinadors i humans.
  • Sistema presencial de vot electrònic confidencial. Actualment, en fase de desenvolupament a través de tecnologies de codi obert. El projecte usa 3 sistemes per a dur a terme el procés de votació, i garantir la confidencialitat dels votants. El prototip sobre el qual es basa aquesta solució ha sigut emprat com a prova en “Decidim València” i tant la regidora Neus Fábregas com l’alcalde Joan Ribó van poder simular el seu vot en els pressupostos participatius.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ninguna valoración todavía)
Cargando...