La Càtedra GO presenta un informe sobre iniciatives ciutadanes de gestió de dades en el Palau de Cervelló

La Càtedra GO presenta un informe sobre iniciatives ciutadanes de gestió de dades en el Palau de Cervelló

El 22 de febre al Palau de Cervelló de València tindrà lloc la presentació de l’Informe d’Identificació i Caracterització d’Iniciatives de Dades Generades per la Ciutadania

Es presentaran 6 projectes de la Càtedra on es farà palès el poder de les dades i com la societat pot generar coneixement a partir d’elles

València 20/02/2108.- La Càtedra Govern Obert, impulsada per la Universitat Politècnica de València i la Regidoria de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València, presenta el 22 de febrer l’Informe d’Identificació i Caracterització d’Iniciatives de Dades Generades per la Ciutadania (DGC).

El seu objectiu és aportar les eines que afavorisquen l’apoderament ciutadà. Davant un mar de dades silencioses s’han construït els mecanismes necessaris perquè les dades parlen i els puguem entendre. Però no és suficient amb les dades que l’administració pública puga alliberar, des de la Càtedra Govern Obert s’impulsa que la societat civil siga qui decidisca què es mesura i com es fa. Solament d’aquesta manera és possible aconseguir societats lliures.

Les Iniciatives de Dades Generades per la Ciutadania presenten un gran potencial com a eines d’apoderament ciutadà i és per açò pel que des de la Càtedra Govern Obert es plantegen la necessitat d’aprofundir en elles contextualitzant el seu estudi en el marc de la Comunitat Valenciana. Aquesta necessitat es veu reforçada per la quasi completa absència d’estudis o anàlisis d’aquest tipus d’iniciatives en el context europeu. El present informe de “Identificació i caracterització d’Iniciatives DGC (Dades Generades per la Ciutadania) des del context valencià” arreplega la recerca realitzada per Fent Estudi per a la càtedra, aportant una primera aproximació sobre la qual seguir treballant i aprofundint.

El dia 22 de febrer volen acostar-se a la societat i mostrar-li quins han sigut les seues conclusions, que ciutadans i ciutadanes puguen testejar les diferents iniciatives, auditar el seu treball i retroalimentar-se dels seus punts de vista. Per açò han triat el Palau de Cervelló, seu de l’Arxiu de la ciutat de València. Un lloc replet d’història i de dades.

Les portes del palau s’obriran a les 18:15h per a rebre i acreditar als participants. A les 18:30h es farà la benvinguda i es procedirà a realitzar micropresentacions dels projectes de la Càtedra Govern Obert i a les 19:30h es mostrarà l’informe sobre DGC. S’acabarà amb un vi d’honor amb productes de comerç just.

Els 6 projectes que es presentaran formen part de les línies de treball empreses per la Càtedra Govern Obert per a l’exercici 2017-2018. La Càtedra Govern Obert és un projecte que elabora eines obertes per a l’apoderament ciutadà, des de la pròpia ciutadania.

Cátedra Govern Obert voto electrónico 1

Resum dels projectes que presentarà la Càtedra Govern Obert el 22 de febrer al Palau de Cervelló:

  • Desenvolupament versió 2.0 d’un assistent virtual en Telegram (chatbot) per a l’accés a informació financera i pressupostaria dels ajuntaments. El projecte se centraria en el desenvolupament d’un assistent virtual (chatbot) per al programa de missatgeria instantània Telegram que siga capaç d’oferir la informació a la ciutadania mitjançant llenguatge natural. D’aquesta manera, els usuaris i usuàries podran adquirir informació pública de forma fàcil, ràpida i confiable.
  • Disseny i implementació d’un sistema automàtic de classificació de missatges intercanviats entre la ciutadania i l’Ajuntament de València per a la definició conjunta de la política pública de transparència i dades obertes. Entenem que la informació generada a través de la interacció entre Ajuntament i ciutadania a través de canals de comunicació com puga ser Twitter poden ser molt útil per a conèixer el que li interessa a la població. D’aquesta manera, es poden convertir en font de dades. Una vegada generat el sistema de classificació es mostren els resultats a través de gràfics comparatius entre els temes que parla la gent i les dades publicades per l’Ajuntament. Amb açò es pot veure si el que estan sol·licitant els ciutadans és el que s’està publicant i promoure l’obertura de les dades des de la demanda de la ciutadania.
  • Desenvolupament d’un bot en Telegram per a l’anàlisi de lletres de cançons de caràcter misogin (misoff). Projecte realitzat juntament amb Les Naus, la Universitat de València i l’IES Malilla. Amb aquest projecte volem involucrar a la població més jove en l’obtenció de dades útils per al seu desenvolupament ciutadà. Aquesta eina farà reflexionar sobre el model cultural de consum alhora que els ensenya a generar i gestionar dades de qualsevol tipus.
  • Migrador. Se cerca recopilar les dades disponibles entorn de la situació de la població estrangera que resideix a València, per a així contextualitzar, facilitar la comprensió d’aquest fenomen per part de la població en la ciutat. Aquestes dades són processades i com a conseqüència és generada una plataforma en línia on tota aquella persona interessada podrà navegar per diferents visualitzacions dinàmiques, en les quals podrà modificar aquells paràmetres que millor s’ajusten als seus interessos, per a així veure d’una ullada tota la informació actualitzada sobre les persones migrants. Les dades són clares i amb ells es poden desarmar arguments nascuts des de la por o la invenció.
  • L’ontologia dels plenaris. El seu objectiu és facilitar l’accés de la ciutadania a la informació que serveix de base en els processos de presa de decisió dels assumptes que afecten les seues vides. Per la seua banda, l’ontologia es converteix en l’eina principal que analitza, classifica i etiqueta de manera uniforme i organitzada aquesta informació; està sent desenvolupada en un format obert d’acord amb la Norma Tècnica d’Interoperabilitat i el catàleg d’estàndards definit pel Govern d’Espanya, a més, ha sigut generada en un format comprensible per ordinadors i humans.
  • Sistema presencial de vot electrònic confidencial. Actualment, en fase de desenvolupament a través de tecnologies de codi obert. El projecte usa 3 sistemes per a dur a terme el procés de votació, i garantir la confidencialitat dels votants. El prototip sobre el qual es basa aquesta solució ha sigut emprat com a prova en “Decidim València” i tant la regidora Neus Fábregas com l’alcalde Joan Ribó van poder simular el seu vot en els pressupostos participatius.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ninguna valoración todavía)
Loading...