Preguntes Freqüents (Versió PDF Castellà)


Continguts

En què es diferencia un grau d’un màster?
ADE – Informàtica, l’opció triada en batxiller va ser matemàtiques i Informàtica, sense física. És recomanable triar aquesta opció?
Després de cursar Enginyeria Informàtica, és possible especialitzar-se en anàlisi de dades, o alguna cosa que s’assemble a Ciència de Dades?
En el grau en Enginyeria Informàtica, s’estudia una mica de Ciència de Dades?
Quins convenis té l’ETSINF amb altres Universitats europees per a cursar doble titulació?*
Si un graduat en Enginyeria Informàtica vol dedicar la seua activitat professional en el sector de la salut, en què pot treballar?
En el grau en Enginyeria Informàtica, que s’aconsella utilitzar més, un portàtil Windows o Mac? o és igual?
En el grau en Enginyeria Informàtica, amb quines universitats japoneses i estatunidenques es té conveni?
Quina nota és recomanada mantindre per a fer un intercanvi en el tercer any?
Quins beneficis té entrar en l’ETSINF des del sistema anglés?
Les empreses prefereixen un informàtic, matemàtic o científic de dades?
En ciència de dades, aquest camp d’ocupació qui l’està cobrint? Supose que existeixen altres graus que són competència directa, quin plus té aquest grau respecte a la resta?
Quin percentatge d’ocupació té Ciència de Dades? I estimat sou mitjà.
Està previst algun màster específic per a Ciència de Dades? Existeix el màster en Big Data?
En el grau en Enginyeria Informàtica, en què et pots especialitzar?
Quins requisits són necessaris per a la doble titulació a Finlàndia en Enginyeria informàtica?
En el grau en Enginyeria Informàtica, quines coses s’imparteixen dins de l’aspecte de la ciberseguretat?
És el grau en Ciència de Dades un grau molt demandat?
Ja que la carrera de ciència de dades és molt nova, hi ha ja programes d’intercanvi d’Erasmus fora d’Europa o hi ha provisió? Si n’hi ha, on ho puc trobar? I, teniu convenis per a anar-se en tercer d’Erasmus i en quart fora de la Unió Europea?
Quants crèdits es convaliden en Enginyeria Informàtica per cursar un grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma? I en Ciència de Dades?
En el grau en Enginyeria Informàtica, quina diferència hi ha entre les classes que es donen en el grup ARA d’aquelles que no ho són? referint-me al nombre d’alumnes per classe per exemple.
Què es necessitarà d’ací a quatre, cinc o sis anys en el món de la informàtica?
Vull programar videojocs Què faig?
Quin és el temps mitjà per a finalitzar el grau?
Quines notes d’admissió té l’ETSINF?
Hi ha poques xiques estudiant en l’ETSINF?
Què passa si no es té un bon nivell en matemàtiques?
Què és la informàtica forense?
Es pot passar del grau en Ciència de Dades al MUIINF?
Quines competicions hi ha en l’ETSINF?
Quin és el grau de compatibilitat entre Teleco i Informàtica?
Antiguitat dels estudis d’informàtica en la UPV
Número / percentatge d’alumnes que fan pràctiques en empresa?
Número / percentatge d’alumnes que fan intercanvi internacional?
Número / percentatge d’alumnes diplomats per any?
Quins màsters són els més populars en l’ETSINF?
Quines diferències hi ha entre el GII i GII+ADE?
Què es necessita per a accedir als grups ARA? Quantes places ofereix l’ETSINF?
Es poden cursar assignatures en anglés sense pertànyer al grup ARA?
Quina importància té el MUIINF en el món laboral?
Estarà disponible el doble grau d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques?
El grau en Ciència de Dades, es pot considerar una enginyeria?
En el grau en Enginyeria Informàtica, quins requisits necessita el meu ordinador?
Hi ha grup ARA en el Grau en Ciència de Dades?
En el cas de no entrar en un doble grau, i entrar en un dels graus per separat, hi hauria alguna possibilitat de cursar el doble grau després?
Com és el procés de reconeixement de crèdits quan vens de Formació Professional?
El grau en Enginyeria Informàtica té acreditació ABET?
Si es comença Enginyeria Informàtica a Alcoi, després pot passar-se a València? Aquesta opció és real? En 2n o en 3r hi ha més places lliures que en 1r? Vull dir, hi ha alumnes que es deixen la carrera a meitat i així ell podria anar a València en 2n o en 3r?

En què es diferencia un grau d’un màster?

El grau proporciona les competències per a treballar, el màster proporciona la responsabilitat. Per exemple, el grau en Enginyeria Informàtica proporciona les competències per a ocupar llocs d’enginyer/a en una empresa, el màster la responsabilitat per a dirigir aqueixos llocs.

ADE – Informàtica, l’opció triada en Batxiller va ser Matemàtiques i Informàtica, sense Física. És recomanable triar aquesta opció?

Si no vas cursar física no series opció de pures. Així que el nivell de matemàtiques amb el qual accedeixes pot ser menor del recomanable, per a reforçar-ho hi ha cursos en línia de la UPV (https://www.upvx.es/). Sí que podries accedir, però hauries de repassar les taules de ponderacions perquè és probable que et penalitze en la nota d’accés, (https://www.upv.es/entidades/SA/acceso/719586normalc.html).

Després de cursar Enginyeria Informàtica, és possible especialitzar-se en anàlisi de dades, o alguna cosa que s’assemble a Ciència de Dades?

Pots convalidar assignatures i fer el Grau en Ciència de Dades, o bé el Màster en Big Data Analytics (https://bigdata.webs.upv.es/) o fins i tot el de Gestió de la Informació (https://www.upv.es/titulaciones/MUGI/).

En el Grau en Enginyeria Informàtica, s’estudia una mica de Ciència de Dades?

Sí, ja que hi ha assignatures en diverses branques; per exemple, en Computació i Sistemes d’Informació. Es pot accedir als detalls de les assignatures des de la web de la titulació (https://www.upv.es/titulaciones/GII/).

Quins convenis té l’ETSINF amb altres universitats europees per a cursar Doble Titulació?*

Per a GII (Grau en Enginyeria Informàtica) amb la Universitat de Belgrano a l’Argentina, per al MUIINF (Màster Universitari en Enginyeria Informàtica) amb la Universitat Lliure de Brussel·les i per al MUGI amb la Universitat de Porto. Estem treballant en la Doble Titulació del MUIINF amb la TUM de Munic, Alemanya. *(A 10/06/20)

Si un graduat en Enginyeria Informàtica vol dedicar la seua activitat professional en el sector de la salut, en què pot treballar?

Bioinformática, per exemple, en l’ETSINF està el Màster en Bioinformática (https://biocom.webs.upv.es/) En la web del Màster pots trobar més detalls d’entitats en les quals es pot treballar. A més, el sector de salut demanda gran quantitat de titulats i titulades en Enginyeria Informàtica, atés que es requereix molt programari des de la gestió fins a la Intel·ligència Artificial. Tot el programari i maquinari de qualsevol aparell, eines d’anàlisis, anàlisis de dades, etc., porta Enginyeria Informàtica darrere. A més, per a fer anàlisis avançades i presa de decisions, s’està esperant que isca la primera promoció de científics/as de dades.

En el Grau en Enginyeria Informàtica, que s’aconsella utilitzar més, un portàtil Windows o Mac? o és igual?

És indiferent, en la UPV hi ha laboratoris virtuals (https://polilabs.upv.es/login/) on es pot connectar a màquines Windows, Linux i fins i tot usar el programari de moltes pràctiques en remot.

En el Grau en Enginyeria Informàtica, amb quines universitats japoneses i estatunidenques es té conveni?

Aquests convenis es gestionen a través de les beques PROMOE de la UPV que financen els estudis en la universitat a la qual s’opte. En la web de l’Oficina de Relacions Internacionals de l’ETSINF es poden consultar més detalls (https://intacadetsinf.blogs.upv.es/). Estades d’estudiants en els últims anys: USA-The University of Pennsylvania, Geòrgia Institute of Technology, University of Wisconsin-Madison, Michigan Technological University, University of Illinois – Urbana -Champaign, TEXAS TECH UNIVERSITY; EL JAPÓ – Kochi University of Technology, University of Tòquio.

Quina nota és recomanada mantindre per a fer un intercanvi en el tercer any?

Hi ha molts tipus d’intercanvi però es tria per nota, de manera que no hi ha una nota de tall, sinó un ordre en l’elecció. En general, qui vol fer un intercanvi, gràcies al servei d’intercanvi de l’ETSINF i de la UPV, acaba fent-ho.

Quins beneficis té entrar en l’ETSINF des del sistema anglés?

En relació amb la carrera cap. Ja tindran el C1. A nivell de matrícula cal tindre en compte que si venen del sistema britànic no tenen la seua nota definitiva fins a quasi agost. Fan la prescripció amb la nota aproximada. Això fa que hi haja moviments després en les llistes.

Les empreses prefereixen un informàtic, matemàtic o científic de dades?

Depén d’empreses i el perfil de l’ocupació. Però les tres carreres tenen plena ocupació. És interessant buscar en les webs d’ofertes d’ocupació (Infojobs, Monster, o fins i tot LinkedIn) per a conéixer quines empreses busquen quins perfils. Depén del tipus d’empresa que es preferisca es podrà veure quin tipus de titulats consumeixen més.

En Ciència de Dades, aquest camp d’ocupació qui l’està cobrint? Supose que existeixen altres graus que són competència directa, quin plus té aquest grau respecte a la resta?

No existeixen graus en Ciència de Dades que vagen molt més avançats. Normalment ho cobreixen enginyers informàtics o matemàtics que s’han especialitzat en aqueix camp. El plus que té actualment té relació amb l’anterior, ara comencen a eixir els primers titulats especialitzats en ciència de dades. També està el plus d’eixir amb una demanda molt alta d’ocupació.

Quin percentatge d’ocupació té Ciència de Dades? I estimat sou mitjà.

Ple ocupació. El sou és complex estimar ja que no hi ha graduats actualment. És interessant buscar en les webs d’ofertes d’ocupació (Infojobs, Monster, o fins i tot LinkedIn) per a conéixer quines empreses busquen perfils similars a Ciència de Dades i es pot veure la remuneració aproximada.

Està previst algun màster específic per a Ciència de Dades? Existeix el màster en Big Data?

Màster específic com a tal no està previst, ja que el grau és prou per a proporcionar les competències requerides per l’entorn socioeconòmic. Si que hi ha un màster especialitzat en el tractament de grans volums de dades (part de la Ciència d Dades) és el màster en Big Data (https://bigdata.webs.upv.es/).

En el grau en Enginyeria Informàtica, en què et pots especialitzar?

En Enginyeria Informàtica hi ha cinc tipus (branques, en la denominació oficial). Són les següents, amb una breu descripció:

 • Enginyeria Del Programari. Centrada en la programació de qualitat i eficient. No sols desenvolupament de programari, sinó també el procés de disseny i avaluació.
 • Enginyeria De Computadors. Gira sobre l’eix dels sistemes que donen suport a l’enginyeria informàtica, des d’aspectes pròxims al maquinari, els sistemes operatius i la computació paral·lela.
 • Computació. Orientada als algorismes, la intel·ligència artificial i els sistemes innovadors, com a agents.
 • Sistemes D’Informació. Molt centrada en les dades tant des del punt de vista del seu magatzematge, com de la seua organització i gestió.
 • Tecnologies De la Informació. Centrada en els sistemes d’informació, grans xarxes, i administració de sistemes.

De tota manera, és recomanable consultar els detalls de cada branca en la corresponent web (https://www.upv.es/titulaciones/GII/menu_1013007c.html).

Quins requisits són necessaris per a la doble titulació a Finlàndia en Enginyeria informàtica?

Actualment en l’ETSINF no hi ha doble titulació amb universitats Finlandeses. Si que hi ha una gran mobilitat amb les universitats de Turku i Oulu. Les dobles titulacions de la UPV es poden consultar en: https://www.upv.es/estudios/grado/dobles-tit-internacionales-es.html#EPSA

En el grau en Enginyeria Informàtica, quines coses s’imparteixen dins de l’aspecte de la ciberseguretat?

Algunes branques tenen assignatures relacionades i en l’optativitat hi ha una intensificació en aquesta temàtica. A més disposem del Màster Universitari en Ciberseguretat i Ciberinteligencia (MUCC, https://www.upv.es/titulaciones/MUCC/indexc.html).

És el grau en Ciència de Dades un grau molt demandat?

Sí, en dos cursos que porta en marxa és difícil estimar la demanda amb dades de només dos anys, però és el grau més demandat en l’ETSINF i un dels més demandats en la UPV. Si li interessa, cal posar-ho de primera opció. No penalitza en les següents opcions perquè es confeccionen les llistes d’admissió en paral·lel.

Ja que la carrera de ciència de dades és molt nova, hi ha ja programes d’intercanvi d’Erasmus fora d’Europa o hi ha provisió? Si n’hi ha, on ho puc trobar? I, teniu convenis per a anar-se en tercer d’Erasmus i en quart fora de la Unió Europea?

Disposem d’una àmplia xarxa de convenis amb universitats on podem establir convenis específics per a ciència de dades. Disposem d’un excel·lent i actiu blog dedicat als programes d’intercanvi de l’ETSINF: https://intacadetsinf.blogs.upv.es/

Quants crèdits es convaliden en Enginyeria Informàtica per cursar un grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma? I en Ciència de Dades?

En Enginyeria Informàtica són 30 crèdits. Per a Ciència de Dades és una pregunta molt tècnica que potser caldria veure directament el cas. És possible que calga convalidar per assignatures.

En el grau en Enginyeria Informàtica, quina diferència hi ha entre les classes que es donen en el grup LLAURA d’aquelles que no ho són? referint-me al nombre d’alumnes per classe per exemple.

Cap, només l’idioma d’impartició.

Què es necessitarà d’ací a quatre, cinc o sis anys en el món de la informàtica?

Coses relacionades amb els següents aspectes:

 • El suport físic a la informació (maquinari)
  • – Sensors, actuadors, microprocessadors
  • – Arquitectures avançades
  • – IoT
  • – Sistemes operatius
  • – Configuració i avaluació d’arquitectures i sistemes
  • – Informàtica industrial: Indústria 4.0
  • – Virtualització
 • La informació s’emmagatzema
  • – Bases de dades
  • – Ciberseguretat
  • – Serveis en el núvol
 • La informació es processa
  • – Programació: enginyeria del programari
  • – Big data
  • – Intel·ligència artificial
 • La informació es presenta a l’usuari
  • – Videojocs
  • – Informàtica creativa
  • – Interfícies
  • – Multimèdia
 • La informació es transmet
  • – Xarxes
 • La informació es presenta
  • – Disseny, direcció i gestió dels projectes d’enginyeria informàtica

Vull programar videojocs Què faig?

Videojocs és molt genèric, cobreix des de tractament de senyal (imatge, so, streaming,…) fins a elaboració de guions (art, literatura). És un bon exemple on s’aplica el model en T. El model en T (https://en.wikipedia.org/wiki/T-shaped_skills), és el model de competències en el qual es proposa ser molt bo en unes competències molt concretes per a una àrea professional molt concreta (multimèdia, per exemple) i tindre una base d’altres competències molt relacionades a les anteriors competències, perquè els nostres titulats es puguen moure, a mesura que canvia l’entorn professional. Per això, és important fer un grau genèric en el qual es dona la base de totes les competències (la barra horitzontal de la T) i després especialitzar-se en alguna cosa (la barra vertical de la T).

Quin és el temps mitjà per a finalitzar el grau?

Normalment uns cinc anys. Aquesta dada no és per dificultat dels estudis, sinó perquè hi ha una taxa molt elevada d’ocupabilitat Això provoca que un percentatge molt elevat d’alumnat comence a treballar des del tercer curs i compagine els estudis amb el treball, la qual cosa provoca que el temps de finalització siga més dels quatre anys previstos.

Quines notes d’admissió té l’ETSINF?

Simulador UPV
https://www.upv.es/pls/oalu/sic_simula.frmnotas?p_idioma=c
https://www.upv.es/pls/oalu/sic_simula.frmnotas?p_idioma=v
Taula de ponderacions
https://www.upv.es/entidades/SA/acceso/719586normalc.html

Hi ha poques xiques estudiant en l’ETSINF?

En el grau d’Enginyeria hi ha més d’un 15% de dones i pujant. En el grau de Ciència de Dades són prop d’un 40%, i en el doble grau (Informàtica i ADE) un 31%. A poc a poc van pujant els percentatges ja que s’està fent un esforç per atraure més dones als estudis tècnics.
La història està repleta de molt bons exemples de dones les contribucions de les quals a la informàtica i la computació han sigut rellevants. Sense elles, no tindríem l’avanç tecnològic actual. Destaquen Ada Byron com la primera persona a crear un programa (i per tant la primera persona a programar de la història), Hedy Lamarr, actriu i co-creadora de la tecnologia en què es basen les comunicacions sense fils, Grace Hopper com primera persona que va crear un compilador o Margaret Hamilton que va crear el programari de navegació del programa Apol·lo per a portar a les primeres persones a la Lluna. Pots veure les principals dones en la informàtica i la ciència de dades ací, ací, i ací.

Què passa si no es té un bon nivell en matemàtiques?

Encara que és desitjable un bon nivell en matemàtiques, amb esforç i dedicació pots superar fàcilment les assignatures de matemàtiques que hi ha en el grau. Això et repercutirà molt positivament en la manera d’abordar altres assignatures com per exemple totes les relacionades amb la programació.

Què és la informàtica forense?

La branca de la informàtica que es dedica a l’anàlisi de dades recollides després d’un atac a un sistema o fallada d’aquest per a poder reconstruir tant els fets com la informació perduda si fora el cas. És una branca de la informàtica molt apassionant perquè es tracta d’una mescla d’enginyeria informàtica al costat d’investigació detectivesca.

Es pot passar del grau en Ciència de Dades al MUIINF?

No és possible pel fet que el Màster Universitari en Enginyeria Informàtica és un màster habilitant i per tant es requereix haver cursat prèviament

Quines competicions hi ha en l’ETSINF?

Vàries, unes més relacionades amb processament i anàlisi de dades, i altres més enfocades a la programació eficient. Algunes d’elles han aconseguit certa fama, com la competició de programació que s’empra per a seleccionar a l’equip que participarà en la prestigiosa: https://icpc.global/

Quin és el grau de compatibilitat entre Teleco i Informàtica?

Totes dues àrees de la tecnologia tenen una intersecció, però tota l’anàlisi de dades, les configuracions de sistemes informàtics d’altes prestacions, la intel·ligència artificial, computació, arquitectura de computadors, arquitectura de sistemes, programació avançada i eficient, pertanyen a l’àmbit de la informàtica. I és en el si de la informàtica on es desenvolupen de manera intensa i optimitzada.

Antiguitat dels estudis d’informàtica en la UPV

El primer curs de la Diplomatura en Informàtica es va impartir en la UPV en el curs 1982/1983, poc més tard va arribar la llicenciatura. Finalment, totes dues titulacions es van unir en l’actual Grau d’Enginyeria Informàtica i Màster Universitari en Enginyeria Informàtica.

Número / percentatge d’alumnes que fan pràctiques en empresa?

En 2018, el 84% dels alumnes que van finalitzar havia fet (almenys) una pràctica en empresa.

Número / percentatge d’alumnes que fan intercanvi internacional?

Normalment la majoria de l’alumnat que sol·licita una beca d’intercanvi l’obté. L’àrea d’intercanvi internacional sempre assessora perquè els requisits es complisquen i així puga gaudir de l’experiència qui ho sol·licite.

Número / percentatge d’alumnes diplomats per any?

Entre 200-250 alumnes/as. En el següent enllaç es poden obtindre tots els indicadors: https://www.upv.es/titulaciones/GII/menu_1013019c.html

Quins màsters són els més populars en l’ETSINF?

Tots són populars perquè es complementen. Per motius d’actualitat.

Quines diferències hi ha entre el GII i GII+ADE?

GII+ADE es diferencia en el fet que a més de GII es cursa el títol d’Administració d’Empreses. GII té una duració de quatre anys, mentre que GII+ADE són cinc anys amb més càrrega lectiva per curs.

Què es necessita per a accedir als grups LLAURA? Quantes places ofereix l’ETSINF?

Una bona nota de tall. Actualment s’ofereixen 40-50 places. El nivell d’anglés esperat per part de l’alumnat és un B2.

Es poden cursar assignatures en anglés sense pertànyer al grup LLAURA?

No, actualment no és possible. No obstant això, existeixen algunes assignatures en les intensificacions o branques que s’imparteixen en anglés.

Quina importància té el MUIINF en el món laboral?

El MUIINF t’habilita com a Enginyer en Informàtica. El màxim nivell acadèmic i professional en l’enginyeria informàtica. Les empreses i administracions que necessiten càrrecs intermedis o alts sol·licitaran aquest perfil.

Estarà disponible el doble grau d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques?

En el curs 2020-2021 no, però s’espera posar-lo en marxa en un o dos cursos.

El grau en Ciència de Dades, es pot considerar una enginyeria?

El Grau en Ciència de Dades no és una Enginyeria, no té associada una professió col·legiada, però el paper d’un científic de dades en el món empresarial pot ser el mateix que el d’un Enginyer en l’àmbit de les Dades.
Els/les científics/as de dades són professionals molt sol·licitats/as, especialment en sectors estratègics com a salut, banca, comerç, sector públic, indústria i comunicació. Les persones graduades en ciència de dades estaran capacitades per a dirigir projectes d’anàlisis dirigides a la millora de processos industrials, l’anàlisi de riscos, l’anticipació de possibles epidèmies, l’anàlisi de la resistència enfront de medicaments, la gestió de clients i usuaris/as, el disseny de nous productes, l’estudi de l’evolució d’ecosistemes i, general, la presa de decisions en qualsevol organització.

En el grau en Enginyeria Informàtica, quins requisits necessita el meu ordinador?

És recomanaria un portatil potent per la versatilitat que aporta (els alumnes és mouen molt i treballen en equip molt sovint), i també afegiria una pantalla gran per a casa. En resum: portàtils potents, i pantalla a casa per a programar millor. Quant a característiques tècniques: 8 GB de RAM mínim, recomanable 16 GB. Intel/AMD amb 4 cores reals (8 fils d’execució) mínim. 512 GB de disc dur SSD

Hi ha grup ARA en el Grau en Ciència de Dades?

En el curs 2020-2021 no, però s’espera tindre’l en el següent curs.

En el cas de no entrar en un doble grau, i entrar en un dels graus per separat, hi hauria alguna possibilitat de cursar el doble grau després?

Als dobles graus sol s’accedeix per preinscripció. Es pot tornar a preinscriure. Del doble Grau a un dels Graus si es que es poden entrar, però no a l’inrevés.

Com és el procés de reconeixement de crèdits quan vens de Formació Professional?

En la següent direcció està tot el detall del procés: https://www.inf.upv.es/www/etsinf/ca/reconocimiento-de-creditos-ciclo-formativo-grado-superior/

El grau en Enginyeria Informàtica té acreditació ABET?

El Grau en Enginyeria Informàtica té acreditació EURO INF. ABET és un reconeixement generalista de les enginyeries, i EURO INF és específic d’Informàtica.

Si es comença Enginyeria Informàtica a Alcoi, després pot passar-se a València? Aquesta opció és real? En 2n o en 3r hi ha més places lliures que en 1r? Vull dir, hi ha alumnes que es deixen la carrera a meitat i així ell podria anar a València en 2n o en 3r?

Per als canvis de titulacions, hi ha una normativa concreta que s’aplica en tots els casos: https://www.upv.es/entidades/SA/ciclos/528248normalc.html. El canvi és possible, però no és fàcil. No hi ha relació amb els possibles buits que hagen en els cursos, sinó amb una oferta fixa que, fins ara, és de 15 places en el GII i 3 en el GCD tots els anys. Existeix una fórmula clara per a prioritzar/ordenar les sol·licituds, on el principal és que, quants més crèdits cursats es tinguen, més opcions hi ha per a poder canviar. Això fa que quants més cursos s’han fet, més opcions hi ha de canviar-se.