Perfil del titulat
Tal com recull explÃcitament el Llibre blanc del tÃtol de Grau en Enginyeria Informà tica (ANECA):
Les persones amb el tÃtol són professionals amb una formació à mplia i sòlida que els prepara per a dirigir i dur a terme les tasques de totes les fases del cicle de vida de sistemes, aplicacions i productes que resolguen problemes de qualsevol à mbit de les tecnologies de la informació i les comunicacions, aplicant el seu coneixement cientÃfic i els mètodes i les tècniques pròpies de l’enginyeria.
Amb carà cter general, l’enginyer en informà tica està capacitat per a aprendre a conèixer, fer, conviure i ser, en el seu à mbit personal, professional i social, d’acord amb el que recull l’informe de la UNESCO sobre les perspectives de l’educació en el segle XXI.
Per la seua formació, tant cientÃfica com tecnològica, les persones titulades en Enginyeria en Informà tica es caracteritzen per:
- Estar preparades per a exercir la professió, tenint una consciència clara de la seua dimensió humana, econòmica, social, legal i ètica.
- Estar preparades per a, al llarg de la seua carrera professional, assumir tasques de responsabilitat en les organitzacions, tant de contingut tècnic com directiu, i de contribuir en la gestió de la informació i en la gestió del coneixement.
- Tenir les capacitats requerides en la prà ctica professional de l’enginyeria: ser capaços de dirigir projectes, de comunicar-se d’una manera clara i efectiva, de treballar en equips multidisciplinaris i conduir-ne, d’adaptar-se als canvis i d’aprendre autònomament al llarg de la vida.
- Estar preparats per a aprendre i utilitzar de forma efectiva tècniques i eines que sorgisquen en el futur. Aquesta versatilitat els fa especialment valuosos en organitzacions en què siga necessà ria una innovació permanent.
- Ser capaços d’especificar, dissenyar, construir, implantar, verificar, auditar, avaluar i mantenir sistemes informà tics que responguen a les necessitats dels usuaris.
- Tenir la formació de base suficient per a poder continuar estudis, nacionals o internacionals, de mà ster i doctorat.
Objectius de la titulació
D’altra banda, els objectius de la titulació estan emmarcats en els de la professió d’enginyer tècnic en informà tica que, al seu torn, vénen recollits en la Resolució de 8 de juny de 2009, de la Secretaria General d’Universitats, BOE de 4 d’agost de 2009, per la qual es dóna publicitat a l’Acord del Consell d’Universitats pel qual s’estableixen recomanacions per a la proposta per part de les universitats de memòries de sol·licitud de tÃtols oficials en els à mbits de l’enginyeria informà tica i enginyeria tècnica informà tica (CRUE).
En particular, en l’apartat 3 d’aquest acord figuren, de forma explÃcita, els objectius següents, definits en termes de les competències que han d’adquirir els estudiants:
OBJECTIUS COMPETENCIALS:
- Capacitat per a concebre, redactar, organitzar, planificar, desenvolupar i signar projectes en l’à mbit de l’enginyeria en informà tica que tinguen per objecte, d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document, la concepció, el desenvolupament o l’explotació de sistemes, serveis i aplicacions informà tiques.
- Capacitat per a dirigir les activitats objecte dels projectes de l’à mbit de la informà tica d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document.
- Capacitat per a dissenyar, desenvolupar, avaluar i assegurar l’accessibilitat, l’ergonomia, la usabilitat i la seguretat dels sistemes, serveis i aplicacions informà tiques, aixà com de la informació que gestionen.
- Capacitat per a definir, avaluar i seleccionar plataformes maquinari i programari per al desenvolupament i l’execució de sistemes, serveis i aplicacions informà tiques, d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document.
- Capacitat per a concebre, desenvolupar i mantenir sistemes, serveis i aplicacions informà tiques emprant els mètodes de l’enginyeria del programari com a instrument per a l’assegurament de la qualitat, d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document.
- Capacitat per a concebre i desenvolupar sistemes o arquitectures informà tiques centralitzades o distribuïdes integrant maquinari, programari i xarxes d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document.
- Capacitat per a conèixer, comprendre i aplicar la legislació necessà ria durant el desenvolupament de la professió d’enginyer tècnic en informà tica i manejar especificacions, reglaments i normes de compliment obligat.
- Coneixement de les matèries bà siques i les tecnologies que capaciten per a l’aprenentatge i el desenvolupament de nous mètodes i tecnologies, i de les que els doten d’una gran versatilitat per a adaptar-se a noves situacions.
- Capacitat per a resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, autonomia i creativitat. Capacitat per a saber comunicar i transmetre els coneixements, habilitats i destreses de la professió d’enginyer tècnic en informà tica.
- Coneixements per a la realització de mesuraments, cà lculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, planificació de tasques i altres treballs anà legs d’informà tica, d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document.
- Capacitat per a analitzar i valorar l’impacte social i mediambiental de les solucions tècniques, que comprèn la responsabilitat ètica i professional de l’activitat de l’enginyer tècnic en informà tica.
- Coneixement i aplicació d’elements bà sics d’economia i de gestió de recursos humans, organització i planificació de projectes, i també de la legislació, la regulació i la normalització en l’à mbit dels projectes informà tics, d’acord amb els coneixements adquirits segons el que estableix l’apartat 5 d’aquest annex al document.